Toernooien

Belangrijke honkbaltoernooien

Het belangrijkste honkbal toernooi ter wereld is denk ik wel de World Series in Amerika. Een toernooi waar elke honkballiefhebber ”all over the world” naar uitkijkt. Maar wie spelen de World Series eigenlijk precies.

World Series

De World Series is de finale van de Major League Baseball, de eindstrijd gaat tussen de kampioen van de American League en de kampioen van de National League. De strijd gaat om een best of seven, dus wie er het eerst vier wedstrijden wint,  wint ook de World Series. De winnaar krijgt de World Series Trophy en de World Series Rings. Aan het kampioenschap mogen alleen ploegen meedoen die uitkomen in de Amerikaanse en Canadese Major League.

Winnaars

Door de jaren heen zijn er inmiddels al 112 World Series gespeeld, de meeste keren , 64 in totaal, werden er gewonnen door een team uit de American League. De National League leverde 48 keer een winnaar. In Amerika wordt alles bijgehouden over de winnaars, hoe vaak hebben ze gewonnen, hoe vaak heeft een bepaalde plaats de World Series gewonnen, en ook hoe vaak een bepaalde Staat de Series heeft gewonnen. Amerikanen zijn dus gek op statistieken. We hebben het allemaal eens voor je op een rijtje gezet. De eerste winnaar was in 1903 Boston Americans en de laatste winnaar in 2016 waren de Chicago Cubs. De New York Yankees waren met 27 overwinningen het meest succesvol, dat aantal droeg aardig bij aan het totaal aantal overwinningen van 35 voor de stad New York en de Staat New York.

Belangrijkste Toernooien voor Nederland

Het belangrijkste toernooi in Nederland was altijd de Haarlemse Honkbalweek in het Pim Mulier Stadion in Haarlem, het toernooi werd één keer in de twee jaar georganiseerd. Het was altijd een combinatie van clubteams en landenteams, maar vanaf 1998 werden er alleen nog maar landenteams uitgenodigd. Nederland won de laatste editie in 2016 in de finale van Japan. De organisatie van de Haarlemse Honkbalweek heeft moeten besluiten, dat de editie van 2016 tevens de laatste was. Het benodigde sponsorgeld wat nodig is om het toernooi te organiseren is niet meer beschikbaar. Helaas komt er na 55 jaar en 28 honkbalweken aan een schitterende traditie van de honkbalsport in Nederland een eind. Het Nederlands team speelt dit jaar ook mee in de World Baseball Classic (WBC) wat gehouden wordt in Seoul, dit toernooi begint voor Nederland op 7 maart met een wedstrijd tegen Zuid-Korea. Op 8 maart speelt het Nederlands Team tegen Taiwan en op 9 maart is Israël de laatste tegenstander in de poule. Het WBC wordt gezien als het wereldkampioenschap, dat heeft de Internationale honk- en softbalbond (WBSC) bekend gemaakt.