Nederland

Nederlandse clubs en spelers

In Nederland wordt honkbal gespeeld vanaf het begin van de 20e eeuw. Nederland is samen met Italië het toonaangevende land in Europa wat betreft honkbal. De bekendste vereniging in de beginjaren waren de Haarlem Nicols. De Nicols wisten vele landstitels  te veroveren. Helaas bestaan de Nicols tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig wordt in Nederland de dienst uitgemaakt door Neptunes uit Rotterdam, Amsterdam Pirates en Kinheim en HCAW uit Bussum. Het hoogtepunt voor het Nederlandse honkbal was de wereldtitel voor het Nederlands team op het WK in 2011 in Panama. In Panama werd het grote Cuba verslagen in de finale met 2-1.

Bekende Nederlandse spelers

De Nederlandse competitie is zo sterk, mede door de inbreng van veel Antilliaanse spelers, op de Antillen is honkbal een populaire sport. Bekende spelers uit het verleden zijn onder andere Robert Eenhoorn, hij heeft lange tijd gespeeld in de Major League, de topcompetitie in Amerika, hij speelde daar bij de New York Yankees, Anahein Angels en The New York Mets. Eenhoorn maakte in 2014 de overstap naar het voetbal, hij is op dit moment teammanager bij AZ in Alkmaar. Een legende op de Nederlandse velden was ook Hamilton Richardson. Hij heeft ook vele prijzen in de wacht gesleept met het Nederlandse team maar ook individueel, hij is vaak uitgeroepen tot meest waardevolle speler en ook als homerun King. Rikkert Faneyte heeft ook zijn sporen verdient in het honkbal, zowel in Nederland als ook in de Major League in Amerika, na zijn carrière als speler is hij ook nog als coach aan het werk gegaan bij de Pirates in Amsterdam. Tegenwoordig maken onder andere Sidney de Jong furore in de Nederlandse competitie, De Jong speelt bij de Pirates in Amsterdam en al vanaf 2001 ook in het Nederland team. Het Nederlands team heeft tegenwoordig al vijf MLB spelers in de selectie.

MLB spelers

MLB spelers zijn spelers die in de Major League spelen in Amerika, en daar dus ruime ervaring op doen in het internationale honkbal. De vijf spelers zijn Andrelton Simmons van de Los Angeles Angels. Xander Bogaerts van de Boston Red Sox. Jonathan Schoop die speelt bij de Baltimore Orioles. Didi Gregorius van de New York Yankees. En Jurickson Profar van de Texas Rangers. Ook oud MLB-speler Rick van den Hurk maakt nog deel uit van de Nederlandse selectie: hij speelt momenteel in Japan bij de Fukuoka Softbank Hawks.