Materiaal

Wat heb je nodig om te gaan honkballen?

Om te gaan honkballen heb je wel wat attributen nodig. Zoals een handschoen, knuppel en een bal. Deze zijn allemaal te koop in verschillende maten, gewichten en materialen.

De knuppels en ballen

De honkbalknuppels zijn gemaakt van hout maar ook vaak van aluminium. Het nadeel van de houten knuppels is dat ze kunnen breken. In de Major League in Amerika mag er alleen met houten knuppels worden geslagen. Ook in de hoogste klasse in Nederland wordt er met houten knuppels gespeeld. Op de houten knuppels wordt vaak hars aangebracht om de grip te verbeteren, bij de aluminium knuppels wordt dan een leren grip aangebracht. De bal waar mee geslagen wordt is aan de buitenzijde van leer, aan de binnenkant is deze gevuld met rubber en kurk, om deze kern wordt dan een laag van wol en katoen gewonden, om de veerkracht en de stevigheid te bevorderen. Hierover heen wordt dan de lederen huid gevouwen. Het leer moet van paardenleer zijn gemaakt omdat dat niet rekt.

Handschoenen

De handschoen worden van oudsher gemaakt van leer er zit dan een vulling van wol in. De handschoen zijn in allerlei maten en gewicht te koop. Belangrijk voor de aanschaf is dat de handschoen de speler goed moet zitten. De honkbalhandschoenen kun je aan de vingers herkennen waar die voor gebruikt worden, handschoenen met korte vingers worden door de midvelders gebruikt, en de handschoenen met de lange vingers door de buitenveldspelers.

De eerste honkman gebruikt ook een andere handschoen, deze is ook iets groter, en het vanggedeelte heeft geen vingers en bestaat dus uit één stuk. De achtervanger (catcher) gebruikt ook een apart model handschoen, deze heeft een extra dikke beschermende laag om de hand van de catcher te beschermen. Natuurlijk zijn er links en rechtshandige handschoenen, een linkshandige draagt de handschoen rechts, want links is dus zijn werparm.

Extra beschermende kleding

De honkballers dragen normaal gesproken altijd extra beschermende kleding, de mannen dragen een toque, ter bescherming van de geslachtsdelen. De slagman draagt een helm met een gehoorbescherming en soms ook scheenbeschermers. De catcher gebruikt een bodyprotector, knie- en beenbeschermers. De plaatscheidsrechter die achter de catcher staat draagt meestal dezelfde beschermende kleding als de catcher.